Herhaling is de kracht, niet alleen met schrijven ook met wandelen, daarom een eerder geplaatst blog maar dan een beetje korter! Ik leer het al aardig. Wel meters maken met de voeten maar ietsje minder letters tikken met de vingers!

Nog steeds is er te weinig bekend over stofwisselingsziekten.
Wist U dat diabetes ook onder stofwisselingsziekten valt?

“Diabetes is een stofwisselingsziekte met teveel glucose in het bloed. Omdat glucose een vorm van suiker is werd diabetes mellitus vroeger suikerziekte genoemd. Het hormoon insuline speelt een sleutelrol bij het op peil houden van de hoeveelheid glucose in het bloed, en dus bij diabetes.”

Iedereen kent vast iemand in zijn of haar omgeving die diabetes heeft en hoe lastig het is te leven met diabetes. Altijd met de klok leven, altijd bezig met de hoeveelheid eten.
Kinderen die zelfs ‘s nachts wakker gemaakt moeten worden omdat de suiker te hoog of te laag is. Sporten niet vanzelfsprekend is omdat er voor het sporten eerst geprikt moet worden.
Diabetes beïnvloedt enorm! Niet zomaar een dag kunnen uitslapen, niet zomaar een avond eens uit je dak gaan… Dag en nacht draait het om de klok en op tijd eten en wel of niet insuline spuiten.

Diabetes valt ook onder het veel te lange rijtje van stofwisselingsziekten. Er zijn 600 stofwisselingsziekten en helaas is het nog steeds doodsoorzaak nummer 3 bij kinderen.

Een afschuwelijk gegeven waar Stichting Jet Brand haar steentje aan bijdraagt door aandacht te vragen voor deze ziekten. Dit doen we door middel van kunst als verbinding. Tijdens onze wekelijkse wandeling maken we bijvoorbeeld foto’s. Een wandeling wordt op deze manier leuker wanneer we letten op speciale plekjes, een detail waar je normaliter nogal eens aan voorbij loopt.

Een aantal weken terug kreeg ik een doosje “medicatie” met “luchtige” medicatie en zonder water in te nemen is. De bijsluiter gezonde bijwerkingen kent! Een medicijn zonder bijbetalingen ik kreeg het gewoon gratis bij de apotheek en eigenlijk is het een cadeautje… Kunnen wandelen.

Meer dan een hele goede promotie actie en helemaal passend bij onze wandelingen die vanaf nu op maandagavond plaatsvinden.

Zoals de meesten van jullie weten heb ik jaren terug tussen veel operaties door veel op bed gelegen, kon soms amper zonder krukken lopen , droeg vele gipscorsetten met en zonder pijp. Heb ooit ruim drie maanden in een revalidatie kliniek gezeten en leerde o.a. de “Pijn de baas” te worden.

Het is een lange weg geweest en een gezonde rug zal een illusie blijven. Met een aangeboren nauw wervelkanaal, slijtage en het nodige plaat en schroefwerk zullen mijn rug en nek niet beter worden. Wat ik vooral geleerd heb er anders mee om te gaan en wandelen is in mijn leven een onderdeel geworden van een van mijn vele bezigheden!

Eigenlijk best trots dat ik regelmatig een uur kan wandelen… Jaren terug kwam ik bij de meest fantastische neuroloog die ik ooit heb gehad en die ik voor gek verklaarde dat ik ooit weer een half uur zou wandelen. Helaas is deze neuroloog naar het buitenland vertrokken om daar zijn kundigheid en kennis in de praktijk te mogen brengen. Ben en blijf hem dankbaar.

Het begon met een paar minuten wandelen per dag… Inmiddels kan ik een dik uur wandelen met een rug waarvan ze pak hem beet 15 jaar terug zeiden dat ik wel een scootmobiel kon bestellen. In de hoek van keuken staat nog altijd een kruk die ik eigenlijk zelden of ooit nog hoef te gebruiken.

Soms is het zwaar. Reken maar dat ik op sommige dagen nog altijd de pijn vervloek, onmacht voel omdat ik wel wil maar niet kan….Een gebroken been is zichtbaar een kapotte rug niet. Soms lijkt het alsof ik heel veel kan maar ik ken ook nog steeds de dagen dat ik strompelend van kamer naar keuken ga. Voordeel is dat ik niet in een villa woon en de afstanden mooi kort in mijn penthouse klein.

De afleiding gevonden in het schrijven, tekenen , schilderen, wandelen, de Stichting en zelfs een dagje werken. Het bezig zijn geeft mijn leven de kleur die ik zo nodig ben. Wie had ooit kunnen denken dat ik wandelen zou gaan promoten? Wandelen is … Al zeg ik het zelf “Heerlijk!” al hangt de bank soms na het avondeten best heel erg lekker. Wanneer ik na een uurtje terugkom hangt die bank veel lekkerder!

Mooi dat het Diabetes fonds Nederland op deze manier het wandelen promoot.

Stichting Jet Brand wandelt ook alweer een tijdje en sinds kort op maandagavond!
Wij wandelen op weg naar 25 mei waar we een grote wandeling gaan organiseren door het prachtige Reestdal. In het Reestdal gaan we een “kunstig snufje ” toevoegen. Wat? Dat blijft nog even een verrassing.

Ik heb voor 25 mei alvast de zon besteld …en nee we gaan niet over het pontje!

Dit jaar gaan we zaterdag 25 mei wandelen en ik hoop dat heel veel mensen met ons dit medicijn gaan gebruiken. Diatebetes Nederland houdt een challenge …Stichting Jet Brand was al aan het wandelen en houdt de pas erin!
De bijsluiter vooral goed gaan lezen want wandelen is en blijft niet alleen voor diabetes heel gezond voor alles en iedereen is wandelen het beste medicijn!

Wandel met ons mee iedere maandagavond 19.00 uur vertrek Jumbo het Vledder Meppel en geef je alvast op voor de wandeling van zaterdag 25 mei via info@stichting-jetbrand.nl, (bijdrage 5 Euro) in ons mooie Reestdal, een wandeling met een “snufje kunst” een hapje en een sapje en vooral veel gezelligheid!

En psssssssssst noteer alvast woensdag 8 mei in je agenda: Een grandioze bingo bij Stadscafé Oasis!

Liefs Jet