Tooltip TextIk post vandaag wat regels over de zegel

Geloof toch echt dat ik langzamerhand een beetje achter ga lopen. Nu loop ik de ene dag ook sneller dan de andere, afhankelijk van stemming, humeur en gesteldheid van rug en lijf. Dacht dat ik redelijk modern met de tijd meeging, een beetje fout gedacht.

Ik weet niet of jullie nog gewoon bij de boekhandel postzegels kopen?

Ik ben nog steeds een trouwe koper van zegels om ze inmiddels al niet meer ouderwets te plakken met een lik, inclusief vieze nasmaak in de mond, maar we plakken ze als sticker op de envelop.

Ben ik vorig weekend bij mijn vriendin in ’t hoge Noorden en zij vertelde mij iets wat mij totaal onbekend was. Ze vertelde dat ze enveloppen voorziet van een postzegelcode gewoon via internet bestellen, betalen en niet meer plakken gewoon de code noteren op de envelop bestemd voor verzending .

Ik heb dit opgezocht en dit blijkt al vanaf 2013 te kunnen. Lichtelijk fronsend merk ik op dat de moderne tijd me op sommige vlakken echt gaat inhalen.

Was ik nu eindelijk eens van plan eens een nieuwe hobby erbij te organiseren is het nog maar de vraag hoe we bijna ouderwets nog blijven plakken. ” Ja”, ik wilde postzegels gaan verzamelen. Daar mag ik dan wel eens vlot mee beginnen want nog even en is de postzegel geen zegel meer maar alleen nog een code .

Ik bedenk me ineens dat ik wel al een klein begin van een verzameling(etje) postzegels heb. Ongelofelijk en amper meer voor te stellen. Nog een postzegel van 2, van 8 en 12 cent.

Het zijn vast bijna antieke zegels. Het wordt tijd dat ik toch nog een verzameling aan ga leggen.

Ik moest gisteren nog een brief verzenden en die ga ik vandaag posten als ik nog ergens een bus voor de brieven kan vinden. Ook deze verdwijnen steeds meer uit ons straatbeeld. We kunnen gelukkig nog posten bij onze supermarkten.

Ik had nog een velletje liggen met pak hem beet zes hoofden van onze koning. Gisteren dus Willem even op de envelop geplakt. Willem op een stickervel…. Ongetwijfeld een hele eer wanneer je hoofd als postzegel geplakt wordt. Het klinkt in ieder geval beter dan dat je Willems hoofd likt, en daarna vastplakt .

Jaren terug wanneer ik stapels zelfgemaakte kerstkaarten maakte en dat heb ik jaren en jaren gedaan dan kwam er het moment dat de zegels geplakt moesten worden. Dat deden we dan met een natte spons want al die zegels likken leverde een vieze smaak in de mond op. Natte spons op een schoteltje, en zo plakten we jaren terug bij grote hoeveelheden kaarten verzenden in envelop de zegels met soms een bekend hoofd op de envelop. Ik heb heel wat Juliana, Beatrix hoofden mini, maximaal nat gemaakt met een spons.

Zo had ik ook nog wat plakkers van Cruyff maar Johan had ik al te vaak geplakt want in het laatje van de zegels geen Johan meer. De nummer 14 voor altijd. Vind het eigenlijk ook niet passend Johan op een postzegel. Het Johan Cruyff stadion dat is wat eervol is aan een voetballer groots, evenals de Johan Cruyff foundation die sport voor iedereen toegankelijk wil houden. Vind onze Willem dan geschikter als postzegel. Ik ben echt wel koningsgezind hoor. Ik vind dat Willem het helemaal prima doet maar vind hem beter op een postzegel passen dan Johan.

Terug naar een velletje zegels zoeken… ik wist toch echt zeker nog ergens een velletje te hebben. Ik heb het nu wel over een laatje maar ik, als sterrenbeeld maagd, ben niet zo geordend en perfectionistisch als mijn sterrenbeeld vertelt dat ik zou horen te zijn. Wanneer ik een velletje gekocht heb leg ik ze op een plekje waarvan ik zeker weet dat wanneer ik ze nodig ben ze zo pak .

“Droom lekker verder vrouw Brand” …want natuurlijk moet ik die keren dat ik een zegel nodig ben alle laatjes en mandjes bij langs om ze na enige ongeduldigheid dan toch eindelijk vind op een achteraf gezien, best logische plek.

Vrij onlogisch dus dat deze wat minder geordende “maagd” altijd opnieuw ongeveer in het laatste laatje of mandje ze dan toch eindelijk vind.

Hoelang zullen we nog Kinderpostzegels kunnen kopen? Dat zal straks vast ook via codes gaan. Wat was het altijd een wedstrijd om met de envelop op pad te gaan en zoveel mogelijk setjes kaarten of een velletje speciale kinderpostzegels proberen te verkopen. Om ze weken later trots te bezorgen. Gewoon ouderwets de deuren bij langs. Gewoon geld contant in het zakje. Ook dat zal dus vanzelf “geschiedenis” worden.

Postzegels verzamelen… ik had er nooit iets mee, vond het een “duffe” hobby maar wie weet, ik ben 55 en daar past best een “duffe” hobby bij eigenlijk omdat ik als tegenstelling genoeg “moderne” hobby’s heb.

Niets leuker dan nieuwe “uitdagingen” aan te gaan , een loepje erbij en tegelijkertijd mijn ietwat chaotische kant iets meer ordelijk laten worden. Het is immers nooit te laat! Zegels van de post in series en jaartallen uitzoeken en in een heus postzegelboek achter die randjes een eigen plekje geven.

Die postzegelcode is best handig maar ik blijf nog even kiezen voor de postzegelstickers. Zouden daar al “plak” boeken voor zijn? Of is dat nog te modern?

Voorlopig blijf ik toch gewoon stickers met zegels kopen om rechts in de hoek Willem of wie dan ook als t even kan mooi recht netjes op de envelop te plakken. Staat namelijk zo slordig onze Willem op de kop of scheef op een envelop. Ja dat is dan weer een stukje perfectionisme wat ik dan toch wel weer in me heb.

De envelop inclusief het hoofd van ons koningshoofd gaat vandaag op de bus om in Amsterdam de “bus uit te stappen” na vast wat tussenstops. En zo post ik vandaag wat letters, wat woorden over de zegel die langzamerhand al wat jaartjes als code aan de weg timmert .

Ik blijf in sommige opzichten nog graag wat ouderwets. Ja ben me wel een “postzegel” cryptisch dan he?
“Nee, dat nou niet mensen me ineens vandaag of morgen een lik aan t hoofd gaan geven”. En zo plak ik vandaag een eind aan mijn blog. Verzegeld zijn de letters zwart op wit om voor altijd als een “postduif” in de “cloud” te blijven.

Enveloppen, brieven verscheuren of versnipperen we. “Getikte” stukjes blijven voor altijd ergens in de lucht dat is dan zonder omwegen best een voordeel van de moderne digitale wereld.

♡ Jet