“Werelds”

Een nieuwjaarsborrel, heel gewoon zoals op zoveel plekken wordt georganiseerd.
Toch beleef ik bijeenkomsten ontmoetingen bij deze groep anders.
“De Wereld van vrouwen” waar geen drempel bestaat en vrouwen welkom zijn waar ter wereld haar wieg ook mocht staan , of geen wieg was … Het zijn iedere keer “ontmoetingen” laagdrempelig waarbij vrouwen met allerlei verschillende achtergronden en afkomstig uit verschillende culturen elkaar beter kunnen leren kennen.

Het was al snel een gezellige drukte. Ik maakte een praatje met een mevrouw geboren in Rusland, een mevrouw geboren in Tsecho Slowakije, met een mevrouw die jaren in Zwolle had gewerkt en zodoende in ons Meppel was komen wonen. Bekende gezichten maar ook weer nieuwe gezichten. Altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Ik praatte best veel.. totdat ik gewoon “moest” luisteren

Ik was zo aan de klets dat mijn stem er even mee ophield en ik bleef hoesten, ik verslikte me in mijn eigen woorden. Een beste slag op mijn rug van een buurvrouw en tip “armen in de lucht” hielpen, het zijn nog naweeën van verwijdering schildklier dat ik nog steeds een zwaardere stem heb al noem ik het liever ‘zwoel’. Hoe graag ik ook mag meezingen, het was vooral geschikt voor “eigenthuis” concerten zonder iemand in de buurt. Kan nu zo in een mannenkoor (op de achtergrond of in de coulissen) met mijn ietwat zware stem. Een kleinigheidje hou je!

Te lang niet gezien gesproken mijn eigen vriendin, geboren in Sarajevo en toch maakt dit niet uit al zien, spreken we elkaar maanden niet. Het is altijd goed wanneer we elkaar zien, spreken of ontmoeten. Vriendschap die opgebouwd is uit vele laagjes en een stevige bodem van cement kent. Een vriendschap wat we gerust een jubileum mogen noemen, inmiddels ongeveer plusminus 25 jaar!

Zoveel verschillende accenten. Het maakt nieuwsgierig op een gezonde manier. Interesse in waar iemand is geboren, wat haar verhaal is, haar achtergrond, waarom en hoe zij in Meppel terecht kwam. … Vrouwen uit Rusland, Suriname, Indonesië, België, Frankrijk, Italië, Oekraïne en kan nog even doorgaan … Ons eigen Meppel kent namelijk meer dan 40 verschillende culturen. Stad met meer dan 33 duizend inwoners.

De muziek speelde nog niet of de meest bewegelijk Meppelse Indonesische mevrouw op leeftijd danste zoals vele inwoners van Meppel regelmatig kunnen genieten van haar dansoptredens, want waar muziek speelt, danst zij!
Ze beweegt als elastiek en het is altijd weer een pracht gezicht hoe ze wanneer ze muziek hoort in de benen springt!
Menig jongedame kan hier jaloers op zijn hoe deze mevrouw op vele plekjes sierlijk dansend en met enthousiaste bewegingen nooit stil kan zitten. Zoals ze zei “Vroeger hadden ze me waarschijnlijk een ADHD’er genoemd maar ik beweeg gewoon graag, ik kan niet stilzitten”
Hoezo “bejaard”?

Kleinkinderen vermanen haar wel eens van “Oma ga eens zitten” …. Ooit zullen ze deze dansende oma koesteren zonder schaamte in hun hart en ongetwijfeld zijn ze ook nu hartstikke trots op haar!

Persoonlijk kwam ik via mijn vriendin uit Sarajevo bij “de Wereld van Vrouwen”. Ik mocht één van de maandelijkse koffie ochtenden verzorgen met een workshop therapeutisch tekenen. De laatste koffie ochtend deed ik mee aan “Zit yoga” en zo is er iedere maand een andere activiteit in de bovenzaal bij Café Herberg ‘t Plein.
Ik was al eens bij grotere activiteiten aanwezig geweest. Zo wordt er twee keer per jaar een grotere activiteit georganiseerd en dit kan van alles zijn, van een bijzondere film tot een Scandinavische Midwinteravond of een picknick in het park.

Al een aantal jaren wordt jaarlijks een grote Multi Culturele dag georganiseerd met vele kraampjes met allerlei hapjes sapjes en eten … letterlijk cultuur proeven! Met muziek, met afgelopen jaar een kunstmarkt waarbij ik zelf mijn steentje mocht bijdragen om samen met Wereldse vrouwen te organiseren.

Vrijdagavond … het is nog geen 18.00 uur. Op de bovenverdieping bij Café Herberg ‘t Plein gaan vele voetjes van de vloer, er wordt gedanst en gezongen, er wordt geproost op een “ Werelds goed jaar”!
Tegelijkertijd besef ik iedere keer weer dat deze “ontmoetingen” in ons Meppel zo warm zijn, er is respect er is aandacht voor elkaar.

Het is Werelds!
Het is zoals het overal ter wereld zou horen te zijn!

Jet